Önvédelmi szeminárium Füzesgyarmaton

Hanshi Robert Manole IX.DAN önvédelmi képzést tartott!

Az önmagunk megvédésének képessége az emberiség történetét végig kíséri. Ezt az alapigazságot fogalmazta meg Hanshi Robert Manole IX.DAN, aki a hét végén Füzesgyarmaton tartott önvédelmi szemináriumot. A kiváló bukaresti ju-jitsu nagymester, az Európai Ju-jitsu Unio alelnöke, a Nippon Seibukan Akadémia romániai vezetője régi barátja és segítője a magyar harcművészeknek. Utoljára nyolc éve tartott kurzust, s most ismét oktatott a füzesgyarmati Hegyesi Kick-box Klub, a Magyar tartalékosok Szövetsége Békés megyei szervezete és a Békés megyei Harcművész Szövetség meghívására. Előző napon Békéscsabán nagy érdeklődéssel és elismeréssel szemlélte meg a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Tartalékosok Szövetsége Haditornáját mint díszvendég, megállapítva, hogy ezt a fajta honvédelmi versenyt a tanulóifjúságnak Romániában is be kellene vezetni.

  A szombat-vasárnapi füzesgyarmati oktatáson – amelyet a Honvédelmi Sportszövetség is támogatott – a rá jellemző elmélyültséggel és magyarázatokkal mutatott rá nem csak a gyakorlati megvalósításra, hanem az elméleti alapokra is. “Kedvenc” eszközének, a késnek a használatát; a késpárbajt; a kés támadás puszta kezes védését oktatta úgy, hogy nem csak a fiataloknak, hanem a magas fokozatú mestereknek is tudott újat nyújtani. Délután egy kevésbé ismert kis önvédelmi és közelharc eszköz; a kubotan technikáit tanította Manole hanshi. Szinte hihetetlen, hogy egy kis fa cövekkel, egy tollal, egy fém kubotannal milyen hatásosan lehet védekezni és támadni.
Vasárnap délelőtt, a harmadik foglalkozás pörgős bemelegítését Sorin Jurma aradi mester tartotta majd utána a botos technikák oktatása következett. Tizenhárom támadási formáció lett összekapcsolva és először egyénileg gyakorolva majd páros gyakorlatokkal, védésekkel és ellentámadásokkal alkalmazva a rövid bot használatában mélyedhettek el az érdeklődők, akik méltán köszönték meg tapssal a végén az oktatást, ami rövid értékeléssel majd az emléklapok átadásával zárult. Hanshi Robert Manole jelezte, hogy november 23-25 között  hét végi szemináriumon fog oktatni Temesváron, ahová szeretettel várják az érdeklődő  magyar harcművészeket is.

Az önvédelmi szeminárium szervezését magas szinten biztosította a Sensei Gasparik Róbert III.DAN vezette füzesgyarmati Hegyesi Kick-box SE.Ő és Fábián Mihály 1.kyu voltak a szervező munka motorjai, akik mindent megtettek a rendezvény sikeréért.

 A három nap alatt nem csak edzésekre és baráti beszélgetésekre nyílt mód. Mivel Temesvárról is érkeztek résztvevők, a magyarbánhegyesi és temesvári taekwon-do-sok felvették a kapcsolatot egymással. Amúgy több irányzat képviselői is jelen voltak a nemzetközi szemináriumon: Ju-jitsu, shotokan karate, aikido, goshinkai karate, ITF taekwon-do, kick-box, ninjitsu, kempo harcosok mellett a laikus érdeklődők is gyakoroltak, csakúgy, mint például Nagy Zoltán ezredes, a MATASZ Békés megyei elnöke.

  Szombat este megbeszélésre került sor a Nippon Seibukan Akadémia román és magyar vezetése között. Hanshi Robert Manole IX.Dan és helyettese, Sensei Alic Bogdan IV.DAN román , míg Shihan Pospischil Tamás VII.DAN és helyettese, Shihan Gregor László VII.DAN magyar oldalról egyeztettek a jövőbeni közös munkát illetőleg. A Kyoto központú szervezet újjászerveződés előtt áll, s ebben fontos szerep jut az eddig is együttműködő két ország Seibukan szervezetének. Erről a sikeres szemináriumról is beszámolnak majd a japán vezetésnek. A jövő évi kyoto-i Seibukan Sai harcművész világtalálkozóra a magyar csoport is képviselőt kíván küldeni.
A füzesgyarmati rendezvény több támogató összefogásával jöhetett létre: Hegyesi Kick-box SE, Békés Megyei harcművész Szövetség, Magyar Tartalékosok Szövetsége Békés megyei Szervezete, Honvédelmi Sportszövetség, Kastélypark fürdő Füzesgyarmat, Hotel Gara, Polgármesteri hivatal Füzesgyarmat, Ifj. Pozojevich MiklósComments are closed.